Степта (Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес, #1) Anton Donchev

ISBN:

Published: 1982

Paperback

432 pages


Description

Степта (Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес, #1)  by  Anton Donchev

Степта (Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес, #1) by Anton Donchev
1982 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, ZIP | 432 pages | ISBN: | 10.16 Mb

Българската проза не познава и едва ли някога ще познава друг стилист като Антон Дончев. Неговите текстове са невероятно красиви, неговата проза е като поезия, неговите изречения са като стихове на древно заклинание. В епоха, в която четем основно преведени романи или направо литература на чужд език, е неземно удоволствие да откриеш книга, която звучи толкова правилно и толкова магнетично на български, и да знаеш, че тази книга просто няма как да бъде преведена без да загуби част от съвършенството си.И най-хубавото е, че тази божествена стилистика е съчета с невероятна философска дълбочина.

Всяка страница от този първи том на Сказание за хан Аспарух крие някакво послание, някакъв смисъл. И съответно не се чете леко. Хич не се чете леко. Не можеш да седнеш и да я четеш цял ден – един, най-много два часа ти стигат и след това усещаш, че не можеш да приемеш повече, че съзнанието ти е вече пълно и ще се наложи да прекъснеш четенето и да се върнеш към романа в някой друг ден, когато отново си готов да поемеш от мъдростта.Историята е интересна, но ако искате роман с атрактивен сюжет, то по-добре го потърсете другаде.

В книгата на Дончев самите събития са по-скоро второстепенни, много по-важен е начинът, по който те биват преживявани от героите. Размислите на хората, техните чувства, усещания, мечти, надежди и страхове – това е силата на романа. Героите са много и обикновено се движат на групи, но в някакъв много по-истински смисъл всеки от тях е винаги сам. Всеки е вглъбен във вътрешния си свят, всеки търси своята истина, всеки се бори сам в мрака, всеки мечтае за светлина. И целият този процес е невероятно красив, но също така може да бъде потискащ и труден за четене.Още много мога да изпиша за Дончев, но все пак „Степта” е едва първи том от тетралогията, посветена на хан Аспарух, княз Слав и жреца Терез.

Затова някои неща ще премълча. Ще ви ги разкажа по-късно, когато пиша за другите томове.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Степта (Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес, #1)":


licatanutrition.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us